Nu är det snart adventstider, och det betyder decembermys och adventsfika, åh jag älskar den här delen av året. Hemma hos oss brukar vi alltid baka lussebullar enligt detta recept, supersaftiga och supergoda, men inte av den nyttiga varianten. Självklart kommer jag äta en hel del av de när de väl är bakade, men jag kunde inte låta bli att försöka göra mitt egna nyttigare recept i helgen. Sagt och gjort, lyckades få fram ett recept muffins med saffran och russin i som påminner mycket om lussebullar. Enjoy:
Nyttiga lussemuffins/saffransmuffins (9-10 st)
1 dl fiberhavregryn
1 dl mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)
1 1/2 tsk bakpulver
3 ägg
1 1/2 dl äggvitor (ca 4-5 st, eller ta 2 hela ägg till istället)
1 mosad banan
1 påse saffran (0,5 g)
ca 3 msk stevia/agave/honung/annan sötning
1/2 dl hackade russin
1. Blanda först ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan i alla blöta.
2. Smaka av med sötningen, du bestämmer hur söta du vill ha muffinsen.
3. Fördela i 9-10 muffinsformar (gärna silikon så fastnar muffinsarna inte i pappret). Om du vill kan du toppa med några extra russin.
4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 min!!!
Om ni är ute efter saffransrecept, kika även in dessa mellanmålskakor med saffran och saffransplättar!
veronica
21 november 2012 06:45
Ååh, ser härligt ut! De här ska jag definitivt testa i helgen, tillsammans med lite glögg :)
Jacqueline
21 november 2012 07:14
Hejsan! Tänkte baar fråga dig ifall man kan byta ut saffranet till pepparkakskrydda så det blir mjuk pepparkaka? :)
Sofie
21 november 2012 07:24
Ja det man nog göra. Jag tänkte försöka göra pepparkaksmuffins med detta recept i grunden, men jag tänkte ha i rivet äpple och morötter också :)
mela
21 november 2012 17:49
Dessa är i ugnen nu! :) dock bytte jag och tog två hela ägg, två äggvitor, 0,5-1 dl turkisk youghurt och även en halv dl dinkelmjöl. Jag hoppas att dom ska smaka, älskar saffran!!!!
Sofie
21 november 2012 21:59
Berätta hur de blev sedan :)
mela
21 november 2012 22:12
Å dom blev suuupergoda!! mums :)) När jag var borta idag hade pappa tagit en och när jag kom hem sa han att dom var jättegoda och sen tog han en till. Han märkte inte att de var nyttiga muffins och jag orkade inte berätta om hur nyttiga de var med dessa bra ingredienser så jag struntade i att berätta det haha, tog det bara som ett gott betyg att han inte märkte någon skillnad! :)
Sofie
22 november 2012 21:51
Vad kul att ni båda tyckte om dem :D
Fanny
22 november 2012 17:22
Smakar dessa som lusse bullar? :D man kanske ha i något sorts Philadelphia/kvarg/cremefraiche så det blir lite mer saftiga? :)
Älskar din blogg!!
Sofie
22 november 2012 21:48
Ungefär :D Ja det låter som en bra idé att ha det i också!
Elin
23 november 2012 22:44
Jag gjorde faktiskt en pepparkaksvariant av det där! Ersatte saffran med ca 1 msk pepparkakskrydda och lite vaniljpulver, och ca 1 dl lingon istället för russin. Mycket gott! =)
http://elinsamuelsson.blogspot.com
Sofie
24 november 2012 13:26
Låter supergott, det måste jag pröva! :)
Lisen
25 november 2012 23:14
Sjuuuukt goda!! Gjorde dessa idag!
Men mina muffins fastnade dock i pappret :( och jag tog ut dem efter 10 min, annars hade de blivit brända, vad kan jag ha gjort för fel :( hade iförsej väldigt små muffins formar så det blev 16 st kanske därför de bara behövde 10 min! Men varför fastnade de i formarna :(((
Kram!
Sofie
26 november 2012 10:13
Vad kul att du tyckte om dem :)
De fastnar i formarna eftersom det inte är lika mycket fett i dem som vanliga muffins. Därför rekomenderar jag som det står i receptet att man använder silikonformar. Finns att köpas på t.ex Clas Ohlsson billigt :D
Sofie
26 november 2012 21:38
Kul att du tycker det :)
Lisen
27 november 2012 15:26
Åh, jag hann inte med att läsa det ;) Det ska jag köpa, tack :D