Direktlänk till inlägg 2 oktober 2012
I helgen när jag skulle bort en kväll bakade jag en alldeles underbar krämig chokladkaka. Utan minsta spår av strösocker, mjöl, smör... Är det möjligt? Ja det är det! Men jag ska inte ta någon credit för receptet, det har jag snott nästan rakt av från Fannys fina blogg. Bytte ut silkestofu mot turkisk yoghurt, och några andra små detaljer. Säger bara, detta receptet måste ni testa, chokladälskare eller inte!
Underbar krämig nyttig chokladmoussekaka med frosting och pekannötter (1 stor)
Chokladkakan:
2 dl dadelpuré (läs nedan hur ni gör det)
3 mogna avokados
6 ägg
5 äggvitor (nästan 2 dl om ni kör på burk)
2 1/2-3 dl kakao
2 dl turkisk yoghurt (alternativt silkestofu)
1 dl vatten
2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
Frostingen:
1 dl dadelpure (läs nedan hur du gör det)
2 dl turkisk yoghurt (alternativt silkestofu)
4 msk kokosolja
1/2 dl vatten
2 dl kakao
30 g pekannötter
kokosolja att steka i
1 msk honung/agave
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä botten en form med löstagbara kanter med aluminiumfolie. Sätt på kanterna, spänn fast och vik upp folien på utsidan av formen. Mixa avocado och dadelpuré till en jämn smet, tillsätt äggen och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten och häll smeten i formen.
3. Grädda i ugnen i 40 min. Håll koll på ytan och täck med aluminiumfolie om den får mycket färg. Stäng av värmen på ugnen och låt kakan stå kvar där inne i 15 min. Ta och och låt svalna.
4. Mixa allt till frostingen, låt stå i kylskåpet.
5. Rosta nötterna i olja i en stekpanna så att de får lite färg. Ta av från värmen och rör i honung/agave.
6. Vänd kakan upp och ned på ett serveringsfat, bre över frostingen. Toppa med nötterna.
7. Ta en bit, och verkligen njut av varje tugga!
Fungerade även dagen eftersom som ett perfekt lyxigt mellanmål tillsammans med keso och varma hallon
Tillfredsställer alla chokladälskares behov ;) Och om du inte har orken eller tiden att göra hela kakan, gör bara smeten till kakan och ät den. Helt underbar god!
Och ja jag köpte faktiskt äggvita på dunk för första gången för att baka denna kaka, även fast att jag har varit kritisk till det innan. Men man kan ju knäcka ägg om man hellre vill det, och göra jag vet inte vad med äggulorna. Förresten vi borde ta hela den där äggvita debatten i ett eget inlägg, jag får en hel del frågor om det. Vad gör man med alla äggulor som blir över? Jag tycker ju att det är lika hemskt som ni att slänga gulorna, de är ju fyllda med en massa nyttigheter!!!
Låt mig presentera veckans fredagslista: 1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 |
14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|