Direktlänk till inlägg 19 juni 2012
Och ännu mera mat idag... Men på sommarlovet finns det mycket mer tid för matlagningen och det är kul. Och ni tycker väl om att jag lägger upp ännu mer recept? Jag fick inspiration av Josefine till dessa panerade fiskbitar. Supergoda och krispiga. Och sedan fick jag för mig att testa sötpotatis, eller jag har ätit det för längesedan och då tyckte jag inte om det, för sött. Men smaklökarna förändras med tiden, och jag blev förvånad av hur gott det var. Som en mix av morot och potatis fast godare, kommer ni definitivt att få se mer av. Jag tänkte inte på att det blev som fish and chips förrän min bror sa det efter några tuggor, han gillade detta starkt (och då måste det vara gott för han kan vara kräsen). Men denna variant är nyttigare än den flottiga fisken och pommes fritesen (i plural?). Och såsen till var inte dålig den heller. Okej nu bara babblar jag på, här är receptet:
Panerad torsk med sötpotatis och squash och citron/dillsås (3 portioner)
3 sötpotatisar
olivolja och flingsalt
1 squash
400 g torsk eller annan vit fisk (ett block)
dinkelmjöl (någon dl)
1 ägg
fiberhavregryn (några dl)
skalet från 1 citron
citronpeppar (någon msk)
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 1/2 msk fryst dill
saften ur 1/2 citron
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skär sötpotatisen i stavar. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper, häll på och "massera in" olivolja och flingsalt. Sätt in i ugnen ca 30 min.
3. Skölj och tärna squashen. När det är ca 20 min kvar för sötpotatisen sätt även in squashen.
4. Skär fisken i 6 lika stora bitar. Lägg dinkelmjöl i en skål, handvispa ägg i en annan skål och i den tredje skålen blandar du fiberhavregryn, citronskal och citronpeppar. Ta varje fiskbit (en i taget), rulla först runt i mjölet, doppa sedan i ägget och slutligen havregrynsmixen.
5. Stek sedan alla fiskbitar så att de får färg i en stekpanna i ca 5-7 min.
6. Lägg över fisken i en ugnsform och sätt in i ugnen i ca 8-10 min (antagligen är inte din sötpotatis klar men de kan ju båda få plats i ugnen, jag satte upp bakplåten lite högre upp i ugnen och ställde fisken nedanför och så hade jag varmluftsläge på, fungerade utmärkt). Skär en fiskbit itu för att se om den är klar.
7. Blanda turkisk yoghurt, dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
8. Servera allt tillsammans, och som vanlig NJUT och ät långsamt och ha en trevlig stund!
Denna rätt tog lite längre att göra, men perfekt helgmat att laga när man har lite mer tid (eller sommarlov förstås som jag)! Jag som nu är sötpotatis förälskad undrar om ni har några bra tips på vad man kan göra med sötpotatis? :D
Låt mig presentera veckans fredagslista: 1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|